RODIA – reduce inflamația intestinală și are efect antianemic
RODIA – reduce inflamația intestinală și are efect antianemic
PROPRIETĂȚI ȘI INDICAȚII : Rodia conține o cantitate de carbohidrați care o întrece pe cea a majorității fructelor : 16,6% (bananele ajung până la 21%). Conținutul de proteine se apropie de 1%, un procent onorabil, având în vedere că este un fruct proaspăt. Grăsimile sunt sub 0,3% din greutatea sa.
Rodia este destul de bogată în vitaminele C, E si B6, conținând însă și cantități semnificative din vitaminele B1, B2 și niacin. Cele mai abundente minerale sunt potasiul, cuprul și fierul.
Printre componentele sale nenutritive se află:
- TANINELE – se găsesc mai mult in coaja fructului sau în membranele care separă sacii cu semințe.
- ACIDUL CITRIC – și alți acizi organici, care conferă rodiei gustul plăcut dulce-amărui.
- ANTOCIANINELE – acești pigmenți vegetali roșiatici, aparținând grupei flavonoizilor, acționează ca substanțe antiseptice, antiinflamatoare și ca antioxidanți, oprind îmbătrânirea și degenerarea canceroasă.
- PELETIERINA – alcaloid regăsit in rădăcinile rodiului.
Rodia este un astringent intestinal și un antiinflamator. Resturile tari ce rămân în gură nu ar trebui să fie înghițite, deoarece nu sunt digerabile.
Este indicat să se folosească îndeosebi în următoarele cazuri :
- DEREGLĂRI INTESTINALE – acțiuni astringente și antiinflamatoare asupra tactului digestiv.
- EXCES DE ACID GASTRIC – rodia diminuează producerea de suc gastric
- ANEMIE – rodia conține cupru, un oligoelement care absoarbe fierul
- HIPERTENSIUNE – ajută la evitarea cifrelor mari în cazul presiunilor sistolice și diastolice.
- DEREGLĂRI METABOLICE – rodiile sunt utile în cazurile de gută, exces de acid uric și obezitate, datorită efectului alcalinizant și depurtiv.
Etichete:compozitie rodie, nutritie rodie, rodia pentru nutritie, rodie