CARTOFUL – cel mai bun prieten al stomacului
A trebuit să treacă 200 de ani înainte ca modestul cartof să-și demonstreze capacitatea de a satisface foamea oamenilor. Cu mai mult de 1300 de soiuri, cartoful este astăzi cea mai cultivată legumă din lume. Cartoful, delicios si hrănitor este esențial pentru nevoile alimentare ale lumii de astăzi.
Cartoful este un aliment destul de complet, care oferă carbohidrați și proteine de înaltă calitate.
Cartoful conține:
CARBOHIDRAȚI – 16,4g/100g dintre care cel mai important este amidonul si 0,4g îl reprezintă glucoza, fructoza și zaharoza
PROTEINE – cartofii sunt o sursă bună de proteine bogate in lizină, un aminoacid care lipsește din cereale.
VITAMINE – sursă bună de vitamina C și vitaminele B1 și B6
MINERALE – sursă bogată de potasiu și fier, fosfor si magneziu, zinc, cupru, mangan și alte oligoelemente.
FIBRA VEGETALĂ – cartofii conțin aproape 1,6% fibră vegetală solubilă.
CARTOFUL – este cel mai bun prieten al stomacului datorită stării de bine pe care o simte cineva după ce-i consumă. Acest efect benefic se datorează:
-efectului antiacid (neutralizează excesul de acid)
-consistenței fizice (textura moale a cartofului reduce efortul digestiv)
Cartoful “ajută” la boli cardiovasculare, boli ale rinichilor, diabet și obezitate .
- Boli cardiovasculare: Deoarece sunt saraci in grăsimi și sodiu, cartofii sunt ideali in cazuri de arterioscleroză ,insuficiență cardiacă , angină pectorală ,atac de cord si hipertensiune. Faptul că sunt atat de bogați in potasiu (543mg/100g) contribuie la reducerea presiunii sangvine.
- Boli ale rinichilor: cartofii alcalinizează sangele și urina, ajutand la eliminarea acizilor toxici.
- Diabet: Nu se produce o creștere bruscă a nivelului de glucoză in sange datorită carbohidraților complecși .
- Obezitate : Singuri cartofii nu cauzează obezitate. Din contră, sunt utili în combaterea ei din cel puțin două motive:
- Produc un sentiment de sațietate, reducând dorința de a mai mânca
- Conțin din abundență vitamine din grupul B care ajută la metabolizarea carbohidraților, precum și minerale care previn retenția de fluid și țesuturi, care contribuie la obezitate.
COAJA CARTOFULUI – concentrează vitaminele cât și toxinele. Aceasta trebuie curățată înainte să fie gătit, deoarece orice substanță toxică prezentă în coajă îi poate contamina în timpul gătirii.
Etichete:cartof, informatii nutritionale cartof, nutritie cartofi