ALUNELE DE PĂDURE – previn pietrele la rinichi
La un moment dat sau altul, orice excursionist, montaniard sau ciclist și-a umplut buzunarul cu o mână de alune de pădure, datorită energiei pe care acestea o furnizează. Se combină foarte bine cu stafidele, smochinele uscate si curmalele.
PROPRIETĂȚI ȘI INDICAȚII: în ciuda faptului că reprezintă un aliment extrem de concentrat, alunele de pădure se digeră destul de ușor, mai ușor chiar decât migdalele și nucile. Furnizează atât de multă energie, incât o cantitate mică de alune (aproximativ 50 g) oferă caloriile necesare pentru o oră de exercițiu fizic (316 Kcal). Alunele întrec migdalele în calorii, grăsimi, vitamina B1 și folați. Pe de altă parte, migdalele furnizează mai multe proteine, calciu, fosfor, fier si niacină.
Alunele de pădure sunt o sursă bună de grăsimi (62,6%), proteine (13%), vitaminele B1 si B6 și minerale (în special calciu, fosfor, magneziu și mangan).
Ca și în cazul nucilor, alunele de pădure nu conțin aproape deloc provitamina A (betacaroten) și vitamina C. Sunt relativ sărace in carbohidrați. Datorită acestui fapt, persoanele implicate în activitați fizice, cum ar fi atleții, trebuie să le combine cu fructe uscate care sunt bogate in carbohidrați, cum ar fi stafidele, smochinele uscate și curmalele.
Consumul de alune de pădure este indicat în deosebi în cazuri de:
- Pietre la rinichi: Alunele de pădure ajută la prevenirea formării de pietre la rinichi. Includerea lor ca o componentă regulată în dieta celor care suferă de litiază renală. O mână de alune de pădure în fiecare dimineață are rezultate bune.
- Diabet: Fiind sărace în carbohidrați și reprezentând o sursă bună de energie, alunele de pădure sunt o completare bună la dieta diabeticilor.
- Ori de câte ori e nevoie de mai multă energie: atleți, tineri și persoane slăbite în urma unor boli debilitate. Sunt benefice și în dietele femeilor însărcinate.
Etichete:alimentatie alune, alune de padure, nutritie alune