Alimente cu calorii negative – Alin Constantin
Expresia “alimentele cu calorii negative” face referire la anumite alimente care necesita mai multe calorii pentru procesare decat propriul continut caloric. Consumarea alimentelor cu calorii negative supune organismul unui efort suplimentar si unui consum energetic crescut in procesul de descompunere si digerare, astfel incat numarul caloriilor consumate de organism este mai mare decat numarul celor asimilate.
Acest aspect le confera alimentelor cu calorii negative un extraordinar avantaj in arderea naturala a grasimilor.
O portie de desert compus din 400 de calorii poate necesita 150 de calorii pentru a fi digerat de organism, de unde rezulta un castig de 250 de calorii adaugat la grasimea corporala. Potrivit teoriei alimentelor cu calorii negative, spre exemplu, daca se consuma 100 de calorii dintr-un aliment ce necesita 150 de calorii pentru a fi digerat, organismul va arde 50 de calorii suplimentare, prin simpla consumare a respectivului aliment.
Cuprins articol
Generalitati
Cum functioneaza?
Lista alimentelor cu calorii negative
Potentialul de scadere in greutate
Efectul termic al alimentelor
Recomandari
Cum functioneaza?
Sus
Concept:
– Crearea efectului de calorie negativa permite scaderea in greutate;
– Numarul caloriilor utilizate pentru digestie este mai mare decat continutul caloric efectiv al alimentelor consumate;
– Organismul trebuie sa depuna efort suplimentar pentru a extrage caloriile din aceste alimente;
– Alimentele cu calorii negative favorizeaza arderea naturala a grasimilor;
– Rezultatele depind in mare masura de rata metabolica;
– Se bazeaza pe un consum bogat de fructe si legume;
Alimentele cu calorii negative necesita mai multe energie pentru digestie decat continutul lor caloric; asadar, cu cat meniul este mai bogat in aceste alimente cu atat se pierd mai multe kilograme.
Spre exemplu, o portocala poate contine 50 de calorii; dupa consumare, organismul are nevoie de mai mult de 50 de calorii pentru a absorbi si a digera nutrientii si vitaminele din portocala. Pe parcursul procesului, se ard mai multe calorii, beneficiindu-se astfel de efectul de calorie negativa.
Efectul de calorie negativa
Pasul 1 – Se consuma un aliment cu calorii negative
Pasul 2 – Din esofag, alimentul ajunge in cateva minute in stomac
Pasul 3 – In aproximativ 4 ore, stomacul amesteca bolul alimentar cu acid
Pasul 4 – Mixul de alimente ajunge in intestinul subtire
Pasul 5 – In alte 4 ore, mixul intra in contact cu sucuri digestive ale pancreasului si veziculei biliare
Pasul 6 – Alimentele devin lichefiate iar organismul se pregateste sa le absoarba
Pasul 7 – Intestinul gros proceseaza restul de alimente si fluide in decurs de alte 12 ore
Pasul 8 – Reziduurile sunt eliminate gradual
Lista alimentelor cu calorii negative
Sus
Fructe:
– mere, merisoare (rachitele);
– portocale, mandarine, clementine, grepfruit, lamai;
– ananas, mango;
– capsune, zmeura, mure;
– caise, piersici;
– pepene galben / rosu;
Legume:
– sparanghel, sfecla, telina, andive, morcovi;
– brocoli, varza, conopida, laptuci, spanac;
– ardei iute, usturoi, ceapa, praz, nap;
– castravete, rosie, dovleac, ardei gras;
LISTA CELOR 100 DE ALIMENTE :
1. Afine – normalizeaza glicemia si au calorii negative.
2. Agar – este un gel extras dintr-o alga sub forma de pulbere. Ajuns in organism, absoarbe lichidele si isi mareste volumul, captand grasimile si zaharurile. Nu e digerat de organism, ci eliminat cu tot cu grasimi si zaharuri. Cantitatea optima este de 3 g pe zi. Se poate folosi la supe si sosuri.
3. Alge marine – contin multe fibre.
4. Ananas – contine enzime care dizolva grasimile.
5. Anason – degreseaza organismul.
6. Andive – au calorii negative, stimuleaza secretia biliara.
7. Anghinare – diuretic, scade colesterolul.
8. Ardei iute – intensifica metabolismul.
9. Avocado – are proteine vegetale usor digerabile.
10. Broccoli – are calorii negative.
11. Busuioc – degreseaza organismul, are calorii negative.
12. Caise – laxative, ajuta digestia.
13. Cardamonul – este un condiment traditional arab numit si “hell”. Cateva seminte luate inainte de masa cu 10 minute, stimuleaza digestia, iar puse in cafea neutralizeaza toxicitatea ei.
14. Carne de curcan – are putine calorii si putine grasimi.
15. Cartofi – se consuma fara grasimi si doar cu alte legume.
16. Castane – ard grasimile.
17. Castravete – are calorii negative, elimina toxinele.
18. Capsune – elimina toxine din organism, au calorii negative.
19. Ceapa – degreseaza organismul, are calorii negative.
20. Chimen – regleaza secretia de enzime.
21. Cicoare – stimuleaza digestia.
22. Cimbru – degreseaza organismul.
23. Cirese – sunt depurative.
24. Coacaze negre – reechilibreaza metabolismul.
25. Coada-calului – mareste procesele de eliminare a toxinelor
26. Conopida – are calorii negative.
27. Coriandru – reduce balonarea.
28. Cresonul – se poate consuma ca salata, suc, supa sau pentru condimentarea carnii si a legumelor. Are efect antibiotic fara a afecta flora stomacala, intareste sistemul imunitar, e un bun diuretic si detoxifiant si ajuta la eliminarea grasimii. Ceaiul e bun si contra tusei. Atentie, planta uscata isi pierde puterile curative!
29. Cuisoare – au calorii negative.
30. Dafinul – are marea proprietate de a dizolva si elimina grasimile, iar pentru asta nu trebuie consumat in cantitati mari, cateva frunze puse in mancare sunt suficiente, insa trebuie folosite frecvent pentru ca efectul sa fie vizibil.
31. Dovlecel – are calorii negative.
32. Fasole patata – este purgativa.
33. Fasole verde – are calorii negative.
34. Ghimbir – intensifica metabolismul.
35. Ginseng – elimina toxinele.
36. Graham – are multe fibre.
37. Grepfrut – contine enzime care dizolva grasimile.
38. Gulie – regleaza nivelul glucozei.
39. Hrean – degreseaza organismul.
40. Kiwi – este puternic antioxidant.
41. Lamaie – degreseaza organismul, are calorii negative.
42. Lemn dulce – stimuleaza ficatul si secretia vezicii biliare si imbunatateste digestia. Se foloseste radacina si se consuma ca ceai, infuzie: 2 lingurite la o cana. Se bea dupa masa. Atentie, mareste fertilitatea, iar consumul pe o perioada mai mare de cateva saptamani poate duce la hipertensiune sau edeme!
43. Izma – are efect racoritor.
44. Mandarine – reduce indigestia.
45. Mango – are calorii negative.
46. Macese – alunga oboseala.
47. Macris – este detoxifiant.
48. Marar – degreseaza organismul, are calorii negative.
49. Mei – are multe fibre.
50. Menta – are calorii negative, este diuretica.
51. Mere – au calorii negative.
52. Miere – scade pofta demancare.
53. Migdale – scad colesterolul.
54. Morcovi – au calorii negative.
55. Mure – sunt laxative.
56. Musetel – usureaza digestia.
57. Napi – diuretic, purifica sangele.
58. Nectarine – au putine calorii.
59. Oregano – intensifica functiile hepatice.
60. Orez basmati – intensifica digestia, racoritor.
61. Orez brun – intensifica digestia.
62. Orz – intensifica functiile hepatice.
63. Papaya – regleaza glicemia.
64. Paducel – reduce aciditatea gastrica.
65. Papadia – intensifica arderile.
66. Pastarnac – este diuretic.
67. Patrunjel – are calorii negative, elimina grasimea.
68. Pepene rosu – este diuretic.
69. Peste – reduce colesterolul, are grasimi bune.
70. Piper – degreseaza organismul.
71. Portocale – au calorii negative.
72. Ridichi – au calorii negative.
73. Rodii – scad colesterolul.
74. Rozmarin – este diuretic.
75. Rosii – degreseaza organismul.
76. Salata verde – stimuleaza metabolismul.
77. Salvia – are calorii negative.
78. Schinduf – se consuma semintele sau frunzele, pisate si amestecate cu mancare. Ajuta la digestie si scade nivelul colesterolului. Sub forma de ceai: 2 lingurite la o cana cu apa; are efect antitusiv si laxativ, se bea caldut dupa 3 ore de infuzare.
79. Scoici – regleaza functia tiroidiana.
80. Scortisoara – degreseaza organismul.
81. Secara – grabeste digestia intestinala.
82. Seminte de dovleac – au efect de purificator intestinal.
83. Seminte de floarea-soarelui – au grasimi bune, nu ingrasa.
84. Seminte de in – dreneaza intestinul.
85. Seminte de susan – previn osteoporoza.
86. Sfecla – are calorii negative.
87. Sovarf – este tonic gastric.
88. Spanac – are calorii negative si multe fibre.
89. Sparanghel – are calorii negative.
90. Sofran – accelereaza metabolismul.
91. Tapioca – este un fel de faina obtinuta din tuberculii maniocului, care ajuta la scaderea colestrolului si reducerea stratului adipos.
92. Tarhon – dizolva grasimile.
93. Tofu – contine fibre.
94. Telina – are calorii negative.
95. Urzica – e detoxifianta si laxativa
96. Usturoi – degreseaza organismul, are calorii negative.
97. Varza – este diuretica si purgativa.
98. Varza chinezeasca – are calorii negative, este foarte satioasa.
99. Varza de Bruxelles – are calorii negative.
100. Vinete – contin multe fibre.