PAPAYA – Activează procesul digestiv
PROPRIETĂȚI ȘI INDICAȚII:
Papaya conține 88,8% apă, aproape la fel de multă ca un pepene (92%). De aceea unii il numesc „pepene tropical”. Totuși papaya și pepenele aparțin unor familii botanice distincte, cu trăsături complet diferite.
Conținutul de nutrienți producători de energie este unul destul de scăzut în ceea ce privește carbohidrații (8%), proteinele (0,61%) și grăsimile (0,14%). Majoritatea carbohidraților sunt formați din zaharuri: zaharoză, glucoză și fructoză.
Conținutul de vitamine, în schimb, este uimitor: 100 g de pulpă oferă 103% din DZR de vitamina C și 18% din DR de vitamina A pentru un adult. Vitaminele B sunt de asemenea prezente în cantități mici, cu excepția folaților, care, cu 38 ug/100 g, se apropie de mango fructele proaspete cele mai bogate in aceste substanțe. În ceea ce privește mineralele, papaya este bogat în potasiu (257 mg/100 g) și conține cantități semificative de calciu, magneziu, fosfor si fier. Pectina (fibră vegetală solubilă) este în proporție de 1,8%.
Papaina este o enzimă proteolitică (digeră proteinele), similară cu pepsina din sucul gastric. Sursa principală pentru această substanță sunt frunzele arborelui de papaya sau fructul necopt. Papaina este extrem de redusă în papaya coapte. Papaya este foarte ușor de digerat și contribuie la digestia altor alimente.
lată care sunt principalele sale indicații terapeutice:
- Boli ale stomacului: Papaya este recomandat în cazuri de digestie dificilă, ptoza gastrica (prolaps gastric), gastrită și ori de câte ori este afectată digestia de inflamarea mucoasei gastrice. Papaya ajută la neutralizarea acidului gastric în exces. În consecință, este benefic în cazuri de ulcer gastroduodenal, hernie hiatală și pirozis (arsuri la stomac).
- Dispepsie biliară și pancreatită cronică: Papaya este valoroasă datorită efectului pe care îl are asupra tuturor proceselor digestive și conținutului foarte scăzut de grăsimi.
- Boli intestinale: Efectul emolient și antiseptic al fructului de papaya asupra mucoasei digestive îl face util în orice tip de gastroenterită sau colită: infecțioasă, ulceroasă sau spastică (intestin iritabil). Papaya, în special atunci când este ușor verde, are proprietăți bacteriostatice, împiedicând dezvoltarea multor enteropatogeni care cauzează infecțiile intestinale. Papaya este foarte recomandat în caz de diaree infectioasă.
- Paraziți intestinali: Seva, sau latexul, fructului de papaya și, intr-o mai mică măsură, pulpa au proprietăți antihelmintice și vermifuge împotriva paraziților intestinali, în special împotriva teniei.
- Boli ale pielii: Datorită conținutului bogat de provitamina A, papaya face parte din dieta sugerată pentru persoanele cu boli de piele, cum ar fi eczema, furunculoza și acneea.
Etichete:beneficii papaya, papaya, papaya nutritie