CASTRAVETELE – curăță și înfrumusețează pielea
Când mâncăm un castravete este ca și cum am bea o cană cu apă. Dacă ținem cont de faptul că 96% din greutatea lui este apă, atunci un castravete de 250 g conține 240 g apă.Dar aceasta nu înseamnă că valoarea lui nutrițională ar fi mică! Acele 10 grame de material solid dintr-un castravete de 250 g au o mare valoare biologică și o mare putere de vindecare.
PROPRIETĂȚI ȘI INDICAȚII: Castraveții se numară printre alimentele cu conținutul cel mai bogat în apă și, ca urmare, ei conțin doar 13 kcal/100 g. Conținutul lor de proteine (0,69%), carbohidrați (1,96%) și grăsimi (0,13%) este foarte scăzut. De asemenea, ei conțin cantități mici de provitamina A si vitaminele B, C si E. Importanța lor culinară și terapeutică deosebită se datorează mineralelor pe care le conțin, minerale cu un puternic efect alcalinizant. Ei conțin potasiu, calciu, fosfor,magneziu și fier, dar și oligoelemente, dintre care cel mai important este sulful.
Castraveții au următoarele proprietăți medicinale:
- Alcalinizanți: Neutralizează excesul de reziduri acide produse de organism ca urmare a consumului de alimente de origine animală.
- Depurativi: Facilitează eliminarea substanțelor reziduale din sânge fie prin urină, fie prin piele.
- Diuretici: Stimulează eliminarea urinei.
- Laxativi: Datorită conținutului ridicat de apă (96%) și de fibră solubilă (0,8%), facilitează mișcarea materiilor fecale prin intestin.
Întrebuințările principale ale castraveților sunt următoarele:
- Afecțiuni ale pielii: Castraveții hidratează pielea și furnizează sulful necesar pentru sănătatea celulelor pielii, a unghiilor și a părului. În același timp, ei „ curață” sângele de rezidurile toxice. Sunt recomandați tuturor celor care suferă de eczemă, dermatoză și psoriazis.
- Aplicat direct pe piele, castravetele constituie un tratament eficient pentru un ten frumos. Cele mai bune rezultate se obțin prin combinarea proprietăților interne ale castraveților cu efectul lor extern asupra pielii.
- Constipația cauzată de atonie intestinală.
- Exces de acid uric și o alimentație bogată în alimente de origine animală, întrucât castravetele facilitează eliminarea acidului uric și a altor substanțe reziduale.
- Obezitate – deoarece conțin foarte puține calorii și dau o senzație de satietate.
- Diabet – findcă au un continut scăzut de carbohidrați și furnizează o anumită cantitate de vitamine și minerale.