Ananasul – prietenul stomacului
Proprietăți și indicații: Fructul de ananas ajuns la maturitate conține aproximativ 11% carbohidrați, majoritatea fiind zaharuri. Conținutul lui de grăsimi și proteine este neglijabil.
Vitaminele de importanță majoră ale ananasului sunt vitaminele B, B1 și B6. De asemenea, el este o bună sursă de folați. Prin mineralele pe care le conține se află manganul(1,65mg/100g), urmat de cupru, potasiu, magneziu si fier .
Componentele făra valoare nutritivă ale ananasului:
–Acidul citric și acidul malic (dau gustul acid al ananasului și potențează acțiunea vitaminei C)
–Bromelina acționează în tractul digestiv prin descompunerea proteinelor și facilitarea digestiei.
Consumul de ananas este indicat în mod deosebit în următoarele afecțiuni:
- HIPOCLORHIDRIE (diminuarea secreției gastrice)
- PTOZA GASTRICĂ (coborârea stomacului)
În ambele cazuri, ananasul trebuie consumat proaspăt (nu conservat) și bine copt.
- OBEZITATE – Ananasul sau sucul proaspăt consumat înainte sau după masă reduce apetitul.
- STERILITATE – Acest fruct tropical este unul foarte bogat in mangan, un microelement activ implicat in formarea celulelor reproducătoare.
- CANCER GASTRIC – Ananasul este un inhibitor puternic al formării mitrozaminelor.Aceste substanțe cancerigene se formează în stomac în urma reacției chimice dintre nitriți și anumite proteine din alimente.
Etichete:ananas, nutritie ananas